perjantai 12. syyskuuta 2014

Stressireaktio

Olen kuluttanut iltani internetissä etsien ratkaisua/ohjetta/selitystä Fionan kummalliseen käytökseen. Minun valkea sylirottani repi häkin keskitasosta kaiken alussanomalehtipaperin, kuljetti sen yläritilälle mökin taakse, teki siitä valtavan sanomalehtipallon ja linnottautui sisään päästämättä ketään kylään.

Fiona on aina pitänyt sanomalehden kuljettelusta. Silti koskaan ei pullukkamme ole tehnyt sitä näin pakonomaisesti kuin tänään. Tirlittan yleensä kuljettelee omaksi huvikseen Fionan sisustukset ympäri häkkiä, mutta tänään oli Fionalla myös tähän aktiviteetiin sanottavaa. Sillä sekunnilla kun Tirlittan kehtasi kajota rakenteilla olevaan pesään, se sai lentävän lähdön kynsien ja hampaiden ajamana. Sama kävi myös Lotalle. Marceline pysytteli etäämmällä osoittamatta suurempaa mielenkiintoa asiaan.

Olen tullut varovaiseen tulokseen, että Fiona stressaantui Nyytin muutosta. Kaikki muut ison häkin asukkaat ovat sulattaneet Nyytin ja pikkuhäkin ilmestymisen omansa viereen jo miltei kokonaan, mutta Fiona osoittaa kaikella, että tilanne on stressaava. Kun meidän seurarottamme, vieraiden rakastajamme ja rapsutusten kuningattaremme uhitteli sanomalehtipesästänsä minullekin, päätin seurata rottatyttöjen esimerkkiä ja antaa Fionan rauhoittua omassa turvalinnakkeessaan. Se kattaa tosiaan kaikki ilmansuunnat. Kun kehtasin kattolehteä siirtää, sitä alettiin välittömästi korjaamaan taas peittäväksi.

Täysin yllättävä Fionan reaktio ei ole. Kuten aiemmin mainittua, Fiona ei siedä lainkaan tuntemattomia tai vähän tuttujakaan aikuisia tyttörottia, kun taas esimerkiksi Marceline kyläilisi mielellään ja on hyvä emäntä vieraille. Kerran, kun meille tuli kaksi tyttörottaa kylään, Fiona ei rentoutunut laisinkaan vaan laukkasi ympäriinsä pörhistellen ja suristen ja haastoi riitaa. Johtuneeko lauman alimman pelosta. En tiedä ja en ole tarpeeksi viisas ymmärtääkseni.

Jokatapauksessa on pakko ruveta skarpiksi. Nyt yhtäkkiä edetäänkin Fionan aikataululla ja niin, että raukka rentoutuu ja uskaltaa ulos sanomalehtipalatsistaan. Aikanaan tutustumisen myötä stressi luultavasti laskee. Ja jos nyt yhtäkkiä onkin niin, että Fionalle viides rotta laumassa on vain liikaa, pitää ruveta miettimään että mitäs sitten keksittäisiin. Luultavasti ykköshäkki takaisin tatulle ja uusi sisko nyytille seuraksi, mutta sellaisiin ajatuksiin on matkaa. Nyt vain rauhassa totuttelua ja tutustumista häkki häkkiä vasten.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti